Lisa Stina är den store Linnés äldsta dotter, Daniel Solander är botanikprofessorns favoritelev och informator åt hans son. Men när Lisa Stina är sexton får den tio år äldre Daniel packa ihop sina saker och blir skickad från Uppsala till London för att sprida det av Linnés lanserade sexualsystem för växter över världen.
Kring de här två verkliga 1700-talspersonligheterna väver Christina Wahldén sin roman "Den som jag trodde skulle göra mig lycklig". De sågs aldrig igen och skrev inte till varandra direkt en enda gång. Ändå finns det mycket som tyder på att de längtade efter varandra ända tills de dog med bara några veckors mellanrum år 1782.
Lisa Stina blev, förutom under några få år i ett olyckligt äktenskap, kvar hos sina föräldrar på Uppsalaslätten. Som kvinna fick hon inte studera men hon var botaniskt kunnig och skrev en vetenskaplig artikel.
Daniel blev ledande botaniker i England, följde med på Cooks världsomsegling då han utforskade det då okända Söderhavet, Nya Zeeland och Australien. Han kom hem som en världskänd vetenskapsman, kanske den främste av Linnés lärjungar.
Det är en roman om längtan och en kärlek som aldrig fick blomma ut och om tidens konventioner om manligt och kvinnligt.Tidsbilderna från 1700-talet är övertygande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar