Min blogglista

onsdag 12 februari 2014

Mörk saga för vuxna

 Dansken Erik Valeur har gjort en stark debut med romanen "Det sjunde barnet" och boken finns redan på engelska (som The Seventh Child). Det danska spädbarnshemmet Kongslund står i centrum. Det är en intrikat historia med gåtfulla inslag om sju barn, som alla föddes år 1961 på samma avdelning på Rigshospitalet i Köpenhamn. De adopterades bort till familjer runt omkring i Danmark och fick inget veta om sin verkliga härkomst. Föreståndarinnan var en ansedd och plikttrogen person, noga med sekretess och anseende.
  Men i samband med föreståndarinnans sextioårsjubileum får några av de vuxna adoptivbarnen motta anonyma brev. Ett mystiskt dödsfall inträffar samt ett attentatsförsök, händelser som kan ha kopplingar till barnhemmet och händelser i det förgångna. Spekulationerna i pressen tar fart och drevet går, vilket får efterverkningar på regeringsnivå.
    Frågorna är många. Har det ansedda barnhemmet i femtio års tid mörkat rika och berömda danskars snedsteg för att undvika skandal i maktens korridorer?
   Valeur bygger skickligt upp spänningen i romanen och det är svårt att inte sträckläsa den drygt 700-sidiga sagan för vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar