Min blogglista

tisdag 3 juni 2014

Äreminne för mamma Vanja

I "Det man minns" delar Thomas Bodströms med sig berättelse om sin uppväxt och sin familj. Här finns en person som träder fram extra tydligt, och det är hans mamma Vanja. Hon som alltid stått Thomas nära, men som nu i slutet av sitt liv drabbas av Alzheimers och bit för bit försvinner bort.
   Vanja kommer från en mycket konservativ och borgerlig miljö i Jönköping. Hon gifte sig med Lennart Bodström, en inbiten socialdemokrat, skötte hem och hushåll och barn, samtidigt som hon månade om sitt yrke som lärare.
   Mamma Vanja har varit viktig för sonen förstår man. Hon var den som alltid försvarade och stod upp för honom och hon hejade på Thomas när han ville satsa på fotbollen, gladdes åt hans advokatkarriär och framgångar som författare, och tyckte att det var självklart att han skulle tacka ja till att bli justitieminister.
"Ingen är bättre än du, Thomas", sa Vanja ofta.
   Hennes sjukdom drabbar både henne själv och hela familjen hårt. Samtidigt som det här är en sorts memoar så handlar det också om en obeveklig sjukdom som gör att människor nöts ner. En bol som kan vara nyttig läsning för alla som har mammor och pappor med Alzheimerdiagnos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar