Min blogglista

torsdag 12 juni 2014

Om Putin och hans folk

I väst är Vladimir Putin en fruktad politiker. Han har kvävt den ryska demokratin i sin linda, krossat oberoende medier och hetsat mot minoriteter genom stränga lagar.
   Men för vanligt folk är det av mindre betydelse. De har fått det bättre. De har röstat på Putin och tänker göra det igen. Putin har medvetet vänt ryggen åt storstädernas medelklass och satsat allt på att erbjuda ekonomisk trygghet åt vanliga ryssar.
   Kalle Kniivilä har rest genom Ryssland för att möta Putins väljare, och beskriver i reportageboken "Putins folk" de som sällan hörs i västliga medier. Ändå är det dessa väljare som kommer att avgöra Rysslands framtid. Vill och vågar de riskera förändring när framtiden är osäker? För den genomsnittlige ryssen är "demokrati" inte ett bra ord, det associeras till Jeltsins tid och det kaos som rådde och den formen av demokrati klarar man sig utan.
   Kniivilä är nu journalist på Sydsvenskan, han är född 1965 i norra Karelen och bosatt i Lund. Han är rysslandskännare och var tidigare Moskvakorrespondent för den finska tidningen Kansan Uutiset.

  Boken han skrivit om Ryssland på gränsen till framtiden har stor chans att bli en klassiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar