Min blogglista

söndag 22 juni 2014

Till 50-talets Spanien

   Den spanska författaren Maria Duenas debutroman, "Tiden där emellan" blev en hit. Nu kommer hennes andra roman på svenska, "I minnets arkiv" (Missión Olvido) och i centrum finns Blanca Pereas.
  Hennes man lämnar henne för en annan kvinna, som han dessutom väntar barn med och Blancas liv går i bitar. Varken arbetet på universitetet eller de två utflugna sönerna förmår hålla henne kvar i Spanien. 
   Hon söker spontant ett utlyst projekt i Kalifornien, där hon ska gå igenom det kvarlämnade arkivet efter professor Andrés Fontana. Till en början verkar det som ett rent rutinarbete, men ju längre ner i materialet hon kommer, desto mer fundersam blir hon. Varför lämnade professorn mot slutet av sitt liv sin forskning om spansk 1900-talslitteratur för att istället bli alltmer besatt av de spanska missionsstationerna i Kalifornien? 
     Och varför visar hans gamla kollega Daniel Carter ett sådant intresse för projektet? Parallellt med Blancas sökande och Andrés Fontanas historia får man följa Daniel Carter under hans första möte med Francotidens Spanien på 1950-talet. Han möter ett land som han har kluvna känslor inför - det fascinerar honom, men konventioner och traditioner tycks stå i vägen för hans möjlighet att skapa sig en framtid där. En resa i spåren efter en förbjuden författare ställer honom inför ett ödesdigert val. Bit för bit blandar det förflutna in sig i nutiden, och Blanca inser att hennes arbete är mer avgörande än hon först trott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar