Min blogglista

tisdag 14 juni 2016

Bortslarvat tema

  "Fäder " av Jonas Bonnier handlar om en far och en son, en berättelse om två mycket ensamma män och en kvinna, Evelina.      Kurt Wiesel är affärsmannen som betraktar världen från olympisk höjd och lever ett isolerat liv av förhandlingar och avtal fram till den dag då hans ena hand inte längre vill lyda. Tom Wiesel är rockguden som uppträder med sitt band på de stora scenerna men egentligen ägnar livet åt att försöka besegra sitt öde.
    Det enda de två männen tycks ha gemensamt är att de båda drar in stora pengar. Toms barndom tecknas som sårig med en frånvarande pappa och en skör mamma som dör tidigt. När Tom är i tonåren inträffar en bokstavlig kastrationsscen där fadern indirekt blir skyldig till att Tom får en fysisk skada. Lytet gör att han kanske aldrig kommer kunna få biologiska barn. Efter det sker en brytning mellan dem.
     Romanen berättas med kast mellan olika tidsplan där fadern är jag-berättare och  växlat med avsnitt där det i tredje person redogörs för sonens tillvaro av hotellrum, sprit, turnébussar och sex.
Bonnier verkar ha bestämt sig för att romanen ska handla om Oidipuskomplexet och det är synd. Utvecklingen av handlingen blir tvångsmässig och romanen är ganska valhänt gestaltad. Det är synd att Bonnier håller tillbaka känslorna, för dem finns det ju massor av under ytan. Det hade kunnat bli en roman det slår gnistor om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar