Det här är en boktitel som ger mig bekymmer. "Matens makt" eller "Maktens mat"? Blir tveksam varje gång jag ska säga vad boken heter. Men det är det första alternativet som gäller.
Bakom boken står den skickliga journalisten Britt-Marie Mattsson, van att vistas i maktens kulisser och stjärnkocken Leif Mannerström. Bokens fotograf heter Charlotte Gawell.
Det är ju så att ingen stats- eller regeringschef kommer undan maten vid officiella möten
och statsbesök. Måltiden är oftast lika viktig som överläggningen - och
inte sällan det väsentligaste inslaget. I boken minns
Mattsson och Mannerström viktiga
händelser runt om i världen under vitt skilda tidsepoker, där maten och
drycken ibland haft en avgörande betydelse.Här görs nedslag i fransk, rysk och kinesisk matkultur. Man får veta att Stalin vid Jaltakonferensen muttrade när Churchill föreslog en skol för den brittiske kungen. Stalin var ju ingen rojalist - men han skålade ändå.
Hur hade det till exempel
gått om amerikanerna inte genom intensiv diplomati lyckats övertyga de
japanska värdarna om att George Bushs akuta illamående vid banketten
inte hade med deras mat att göra? Här finns också intressanta glimtar om matens betydelse inom diplomatin. Hur många fredstraktater hade inte blivit underskrivna om inte deltagarna trakterats väl?
Boken
innehåller också recept inspirerade av dessa historiska
sammankomster, fritt komponerade av Leif Mannerström så att även
hemmakocken tillåts briljera och imponera och kan känna historiens vingslag i köket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar