Min blogglista

lördag 25 juni 2016

Om de frimodiga

Midsommarnatten är inte lång men den sätter många vaggor igång. Så sade man förr om den helg som passerat. Men för att vaggorna skulle komma igång skulle barnet födas och det får mig att tänka på nyutkomna "De frimodiga" av Kirsi Vainio-Korhonen. En bok hur barnmorskeyrket tog form men också en bok om moral och föreställningar om födande i äldre tid.
   Författaren är professor i kvinnohistoria vid Åbo universitet och 1700-talet är hennes specialområde.
   Boken är en ingående studie av de första yrkesutbildade barnmorskorna i Finland från sent 1600-tal till riksupplösningen 1809. Vi får stifta bekantskap med den utbildning de blivande barnmorskorna fick i Stockholm, deras utmanande yrkesvardag och de levnadsvillkor som förutsattes för yrket.  
    Boken ger också en inblick i samtida uppfattningar om sexualitet och kvinnokroppen samt bjuder på en resa tillbaka till fenomen som snörliv, ammor, maskerade föderskor, offentliga dissektioner, arsenik och läkeörter.
   Ett varierat och rikt källmaterial ligger till grund för boken, som också innehåller en matrikel över de legitimerade barnmorskorna i Finland vid denna tid. När boken kom på finska 2012 utsågs den till årets vetenskapsbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar