Min blogglista

tisdag 7 juni 2016

En spektakulär förlisning

När regalskeppet Kronan sjösattes i juli 1668 var hon det största fartyg som någonsin byggts i Sverige. Skeppet var en storslagen manifestation av den svenska stormakten, som stod på sin absoluta höjdpunkt. Men något sjödugligt fartyg för hårt väder och strider var hon inte.
   I juni 1676 förliste Kronan under ett dramatiskt sjöslag mellan den svenska och den dansk-nederländska flottan öster om Öland. Kronans undergång är en av de största tragedierna i svensk historia; 800 människor dog och kvar på havets botten låg vrakdelarna från ett praktfullt flytande palats. Där låg de stilla i sin våta grav fram till 1981 då utforskningar av vraket påbörjades i Kalmar länsmuseums regi.
    Sedan dess har mer än 35 000 föremål bärgats från havets djup, däribland Sveriges största guldmyntskatt, bronskanoner, praktfulla skulpturer, kläder, böcker och navigationsinstrument. Historikern och marinarkeologen Lars Einarsson har varit projektledare för undersökningarna av Kronan sedan 1983. I nyutkomna boken "Regalskeppet Kronan - historia och arkeologi ur djupet" väver han samman berättelser om händelser, personer och föremål i stormaktstidens Sverige och Europa. Boken ger en unik och spännande inblick i livet ombord på ett av världens största örlogsfartyg för drygt 300 år sedan. I blixtbelysning visas också hur inkompetenta adelsmän utan sjöerfarenhet befordrades till befäl och på grund av okunskap gjorde dåligt värre.
  Det är en spännande och välskriven bok. Med utgångspunkt i det rika fyndmaterialet från  tar Einarsson ett helhetsgrepp inte bara på den svenska stormakten utan även på 1600-talets samhälle i stort . Boken är rikt illustrerad.

1 kommentar: