Min blogglista

fredag 28 december 2018

Aktuell ännu

I boken " Made in France" undersöker journalisten och utrikeskorrespondenten  Alice Petrén den allt starkare nationalismen i Frankrike. Boken har ett par år på nacken och skrevs innan Macron blev president. Hon har också skrivit en bok om Algeriet, Frankrikes gamla koloni.
   För den här boken har hon har träffat såväl Marine Le Pen och halalslaktare i Nice som vinbönder i Champagne. Elitismen och den grandiosa självbilden, men också det invandrartäta Sydfrankrike, belyses ur olika synvinklar.
   Vi får följa med till Nationella Frontens partikongress, segregerade förorter och de fina salongernas Paris. Här beskrivs antisemitismen, som har djupa rötter i landet, liksom motsättningarna mellan kristendom och islam. Längtan tillbaka till de Gaulles tid och landets roll som stormakt berörs. Och så gör hon ett försök att karaktärisera fransmän, med risk för att försöka fånga nationalkaraktären. "Fransmän är som cowboys, vilda och våghalsiga. Är det att gå för långt att säga att det ingår i nationalkaraktären eller självbilden?" undrar Petrén. En underhållande läsning om ett gammalt kulturland som kanske är lite på dekis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar