Min blogglista

torsdag 20 december 2018

Allt om Kalle dussin

   Alldeles nyligen uppmärksammades att 300 år gått sedan Karl XII, Sveriges mest krigiske kung, träffades av ett dödande skott.
   Men varför ska någon bry sig om Karl den tolfte? Det är en fråga värd att ställa, menar Håkan Strömberg, historiker som arbetar på Göteborgs stadsmuseum  författaren till boken "Allt om Karl den tolfte". Han tycker själv att föra att skriva ännu en bok om kungen och dessutom ge den denna titel kräver "ofattbara kunskaper eller naivt övermod" och han hävdar att det är det senare som gäller.
    Långa perioder har kungen varit nästan lika bortglömd som Johan den tredje eller Adolf Fredrik, och det vill inte säga lite. Sedan dyker han upp igen, lite som brandnävan,  växten som bara gror och blommar efter en skogsbrand.Intresset för honom går i vågor och just nu är trenden nedåtgående.
   Så var ska den börja, som vill veta lite lagom mycket? Inte bara om hans liv och leverne utan även om den politiske Karl den tolfte, den mytologiske Karl den tolfte och den modemedvetne Karl den tolfte? 
   Var börjar den som vill ha svar på de stora frågorna, som ifall Karl den tolfte någonsin hade sex, eller vilken ras hunden Pompe tillhörde? Det är för de läsarna, som den här boken har skrivits.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar