Min blogglista

torsdag 13 december 2018

Sund berättar om musiken

 I sin nya roman "Där musiken började", som är andra delen i hans österbottniska trilogi med Jakobstad som nav, går Lars Sund tillbaka till 1960 och 70-tal, när popen på allvar slog igenom i Finland och Jakobstad kallades Finlands Liverpool, eftersom det fanns så många garageband där
   Förutom den blivande tonsättaren Alf Holm får läsaren också möta Ulla-Maj, Maggi och Iris från "Tre systrar och en berättare". Den romanen var placerad i efterkrigstiden, nu är det deras barn som tar över. Maggis döttrar, framför allt Neppe och Hajje, kommer att spela viktiga roller i Alfs utveckling
   Efter den internationella succén med operan Tom of Finland blir den finländska postminimalistiska kompositören Alf Holm berömd. Berättaren söker sig tillbaka till Alfs rötter i en cellulosadoftande österbottnisk hamnstad.
    En berättare för ordet, assisterad av sin skrivlärare och framför allt av vålnaden efter Odin Sikström, lokal tonsättare, cyklist och plåtslagare .Berättelsen börjar en kylig och regnig vårdag i nutid, när en kran lyfter bort pelaren i restaurangen Terrazzos hörn – en gång samlingsplats för stadens ungdom och världens nav. Därifrån söker sig historien tillbaka 60-, 70- och 80-talets Jakobstad, New York och Vasa. Texten ekar ut popmusik på full volym.
   Sunds flödande berättarkonst är svår att motstå. Han målar upp bilder av staden och av människorna i dem så att de blir helt levande.

1 kommentar: