Min blogglista

torsdag 31 oktober 2019

Amerikan om vinterkriget

   DEn 30 november är det 80 år sedan Sovjetunionen angrep Finland och vinterkriget inleddes. Om detta krik skriverden amerikanska historikern William R Trotter i "Vinterkriget 1939-1940" som också finns i pocket.
   Det är en bok om strider grymma och hänsynslösa, utkämpade under brutala, närmast arktiska väderförhållanden. Modiga enmansattacker på pansarvagnar, gerillakrig på skidor, ofattbar uthållighet och ett karismatiskt ledarskap från ett av 1900-talets stora militära genier. Det var grunden för Finlands kortlivade seger. Trots finnarnas tappra motstånd var krigets utgång förutbestämd.
   Ryssarna insåg till slut att det som de trodde skulle bli en lätt seger över en numerärt underlägsen fiende, Stalin sade att kriget skulle vara över på ett par veckor, hade förvandlats till en brutal avrättningsplats. Inkompetenta befäl ersattes, fler och mer välutbildade trupper sattes in och order gavs att övermanna och krossa finnarna om så bara med hjälp av det övertag som kommer av flest soldater.
    Även om finnarna förlorade på slagfältet så lyckades de genom sitt motstånd hålla järnridån på avstånd och bevara Finland som ett fritt land.
   Trotter levandegör soldaterna, visar på modet, sisun, fosterlandskärleken, frihetslängtan och allt vad det innebar i form av uppoffringar och är väl värd att läsa som en påminnelse om vad frihet kostar.

1 kommentar: