Min blogglista

söndag 13 oktober 2019

Inte bara en maffia

 I " Camorra en bok om maffian i Neapel" analyserar Tomas Lappalainen den napolitanska varianten av maffia. För maffian är inte en enhetlig form, den finn
s i många varianter.
   Camorran i Neapel är Italiens äldsta maffia. Camorran mördar fler människor än den sicilianska maffian och krigen mellan dess olika klaner är intensivare och mer explosiva än maffiastriderna på Sicilien. Den egendom som staten beslagtar av camorran betingar större ekonomiska värden och fler döms för maffiabrott i Neapelregionen än på Sicilien.
   På senare tid har camorran moderniserats och lyckats bli en stark kraft i den globaliserade världsekonomin. Den är dessutom en del av den offentliga kulturen camorran vill synas och höras.
  Spåren från camorran leder tillbaka till antikens slaveri och gladiatorkamper i Neapelområdet, men också till kriminella ikoner som Scarface och Gudfadern. Boken skildrar kvinnornas ofta betydande roll i klanerna, den katolska kyrkans relation till camorran, samt likheter och skillnader med maffian på Sicilien. Som en röd tråd löper kampen om egendom i ett ojämlikt klassamhälle.
   Författaren har tidigare gett ut titlar som Maffia, Italien samt Se Neapel och sedan dö och han torde vara den nordiska författare som vet mest om dessa kriminella världar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar