Min blogglista

måndag 14 oktober 2019

Så bra om Sally

Plötsligt stiger någon ur ledet. Bryter med traditionen, ifrågasätter vanorna och skapar oordning. Sally Salminen var sådan och nu har hon äntligen fått sin biografi skriven av Ulrika Gustafsson som är både FD, skribent och redaktör. "Min ljusa stad - Sally Salminen, livet och litteraturen" heter den.
   Sally föddes som småbrukardotter i den åländska skärgården 1906. År 1930 emigrerade hon till depressionens USA för att arbeta som hembiträde. Under den knappa fritid hon hade skrev hon romanen Katrina, med vilken hon vann första pris i Nordisk Romanpristävlan hösten 1936.
   Romanen väckte sensationellt uppseende, också i Amerika. Hon var en hyllad författare när hon återvände till Norden – Åland, Sverige, Finland och snart Danmark.
      Sally Salminen har gärna framställts som folklivsskildrare och enboksförfattare. Men det finns så mycket mer att upptäcka. Redan hennes livsberättelse är fängslande och fylld av dramatik. Hon var en skapande människa – med både sin könstillhörighet och sin klasstillhörighet emot sig – och skrev ytterligare en mängd böcker. I dessa står den moderna individen, som hon själv representerar, i centrum: sökande, orolig, drömmande och målmedveten.
    Sally bodde större delen av livet i Danmark, hon var gift med konstnären Johannes Dührkop, och de reste mycket i Europa och Nordafrika. Sally skrev både reseböcker och artiklar om livet på resande fot. Det här är en bok för varje litteraturintresserad människa för äntligen ges här ett porträtt av en mångbegåvad, envis och modig människa. Läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar