Min blogglista

lördag 13 maj 2023

Den fjärde om Anna Glad

Finlandssvenska deckarförfattaren Eva Frantz är, efter ett par års uppehåll, tillbaka med en ny bok om utredaren Anna Glad i en fiktiv västnyländsk stad - "den här hålan" som en av bokens karaktärer uttrycker det. "Ungen min får du aldrig" är författarens fjärde om Glad.    

Vart har skolsekreteraren Yrsa Manner försvunnit och varför svämmar avloppsbrunnen över i stadens populäraste lekpark? Döljer det rivningshotade Holmborgska läroverket ett makalöst konststverk? Frågorna hopar sig och snar upptäcks fler mordoffer i avloppsbrunnar.Det är alltså bråda tider för äldre kriminalkonstapel Anna Glad, som försöker få vardagen som småbarnsmamma och polis att rulla på med varierande framgång.

 Sambon Tomas är förstås en klippa, men är han inte lite väl engagerad i sin nya vän Mimmi Sandbergs familjesituation? Mimmi är fostermamma till 4-åriga Veera och nu vill Veeras biologiska mamma ha tillbaka vårdnaden. Men är Mimmis hem så tryggt som hon själv vill tro? Från Veera spinner historien vidare till en tidigare era med ett skolhem för pojkar som sköts av sadister.

Ibland undrar jag hur Frantz ska få ihop alla trådar, men hon klarar det och nya mönster träder fram och kastar nytt ljus över samtiden. Alldeles läsvärd och spännande, i mitt tycke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar