Min blogglista

måndag 15 maj 2023

Intelligent om deckare


 Deckardrottningar är inget nytt och just nu utnämns varenda produktiv deckarförfattare till drottning. Lite trist tycker jag för drottningar ska inte vara vanliga. Nu har författaren, litteraturvetaren och deckarälskaren Carina Burman tagit sig an ämnet på sitt kunniga och humoristiska vis. Och vilken parad det blir av äldre författar(innor) i "Drottningar och pretendenter. Om guldålderns deckarförfattarinnor". Den brittiska deckarens guldålder domineras av bland andra Dorothy L. Sayers och Agatha Christie, i Sverige har vi Maria Lang och Kerstin Ekman. 

Carina Burman berättar personligt, roligt och kunnigt om brittiska och svenska deckarförfattarinnor - de världsberömde, de bortglömda, de älskade och de högst tveksamma.Roligt har man när man läser. OCh hon glömmer inte bort de finlandssvenska heller, här hittar man tips om både Anna Bondestam med ""Sällboda frivilliga deckarkår" som enligt Burman är""en ganska underbar bok full av ironi och humor". Också Ingunn Grönstrand presenteras. Måste medge att jag får lust att läsa hennes "Döden på Näckö".

Burman bekänner att för henne är deckare en tillflykt när Den Seriös Litteraturen blir lite för överväldigande. Då är det skönt att få sällskap med människor man förstår sig på. Burman har själv gett ut tre deckare i historisk miljö så hon är inte bara en läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar