Min blogglista

onsdag 11 september 2019

Den farliga ensamheten

Ensamhet kan beskrivas som en av vår tids folksjukdomar.  Anna Bennich, psykolog och psykoterapeut,har  mött många människor som kämpar med olika former av ensamhet. i nyutkomna "Att vinna över ensamheten - psykologens bästa råd" beskriver hon tillståndets olika uttryck, orsaker och effekter.
    Hon lyfter fram den senaste forskningen om relationernas betydelse för vår hälsa och ger handfasta tips och strategier för hur vi kan öka och fördjupa relationerna i våra liv. Hon lyfter även frågan om allas vårt gemensamma ansvar för att se och finnas till för varandra.För vi talar ju sällan om det, men det är många som kan känna sig ensamma. Det kan vara en faktisk avsaknad av social samvaro eller en känsla av att inte bli sedd, förstådd och bekräftad av de människor man har runt omkring sig.
    Vi har skapat ett samhälle som fokuserar på individen oavsett hur det får oss att må, och inte sällan blir kostnaden stress, ensamhet och en känsla av tomhet. Samtidigt står såväl samhället som den drabbade ofta handfallna när det kommer till att åtgärda problemet.
   Så hur gör man egentligen för att få nya vänner? Hur lever man med någon, och inte bara bredvid? Hur vågar man ta de där viktiga små stegen till en förändrad livssituation med större gemenskap?
   Frågor som är högst relevanta att reda ut. Om det kan få någon att säga hej till en okänd så är det en positiv bieffekt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar