Den som läser mycket brukar, förr eller senare, vilja pröva på att vara på andra sidan. Vilja vara den som berättar.
Men hur gör man?
Det finns ju skrivarskolor (fast ingen på Åland) där man får lära sig hantverkets grunder. Och så finns det en uppsjö böcker om hur man skriver och blir författare. Kvalitén är skiftande, minst sagt. Och det finns ingen garanti för att man blir författare för att man gått en kurs eller läst en bok. Men man blir en bättre läsare, man börjar se strukturerna i berättelserna i stället för att bara plöja rakt igenom texter.
En av de bästa böckerna om skrivand är Elisabeth Georges "Skriv på! En handbok i skrivandets konst", en bok som också finns i pocket.Och fast George är "deckardrottning" så handlar det om skrivande i allmänhet och exemplen kommer från många olika håll.
Boken är bra för att den koncentrerar sig på det praktiska och ger konkreta råd och exempel. Till exempel om hur berättarrösten ska låta och vad som formar den. Det är en av de viktigaste sakerna för att fånga läsare, berättarrösten måste vara speciell och anpassad till berättelsen.Ja, massor av sådana goda råd. Det här är en bok jag rekommenderar varmt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar