Dick Harrison och Eva-Helen Ulvros är två historiker som har en förkärlek för kakbak och sötsaker. En passion de glatt delar med sig av i boken "historiebok för kakälskare", en kombination av historia och kokbok. Ett 50-tal recept som väcker baklust presenteras, från medeltidens saffranspaj till vår tids muffins-mani. Ja, man försöker ju göra muffins mer moderna genom att kalla dem "cup cakes" men muffins är alltid muffins även om man geggar lite glasyr på dem. Basta.
Texten går från den grekiska antiken fram till moderna dagar. Vi får exempelvis veta hur kryddningen varierat genom tiderna, varför 1600-talets kalvinister tvekade inför pepparkaksgubbar och vem som gjorde den första smördegen.
Och så avslöjas det att Gustav II Adolfs runda mage kanske berodde på att han gillade söta bakverk. En måltid hos kungen år 1632 avslutades med inte mindre än fyra olika tårtor.
Kom inte och säg att historia är tråkigt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar