Min blogglista

fredag 1 juli 2011

Adelsliv på 1700-talet

Helt nyutkommen är Kirsi Vainio-Korhonens bok "Sophie Creutz och hennes tid - adelsliv i 1700-talets Finland". Det handlar om ett 15-tal adliga familjer i Finlnds sydöstra hörn, familjer som var mycket stolta över sina anor och som till varje pris vill utöka adelns privilegier - till exempel genom att hellre tillhöra Ryssland där adelns makt var betydligt starkare..
   De var inte nöjda med Gustav III:s styre och snart var de i full fart med stämplingar mot kungen. Anjalaförbundet är vad de lämnat efter sig. Hjärnan i kretsen var den karismatiske G M Sprengporten, en man som kanske var far till ett av grevinnan Creutz barn. Det finns tecken som tyder på att de stod varandra nära, efterlämnade brev och tikter antyder ett varmt förhållande. Däremot kom inte grevinnan väl överens med sin man, den lågadlige Lars Glasenstierna. Även han en av Anjalamännen som lyckades fly Finland och levde resten av sitt liv i landsflykt som så många andra av konspiratörerna från Anjala.
  Från ett ganska litet källmaterial har författaren lyckats vaska fram tidsbilder som berättar om hur man levde och tänkte på herrgårdarna i östra Finlnad. Ibland retar jag mig på den arrogans som kännetecknade adeln, vanligt folk hade man inget till övers för. De skulle se till att vardagen fungerade och vara tacksamma för att få vara i adlig tjänst.
   Tack och lov för att de tiderna hör till historien!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar