Min blogglista

måndag 30 juli 2012

I Jarlabankes spår

 Det finns inget område i hela världen som har så många runstenar som Uppland. Många av Mälardalens stenar är resta av den på vikingatiden inflytelserika Jarlabankeätten.    i fyra generationer, något som är mycket ovanligt. Runorna berättar även om den omvälvande övergången från hedendom till kristendom som skedde gradvis under sen vikingatid. Det allmänna antagandet är att Jarlabanke, han som på stenar skryter med att han "ägde allan Täby", var en inflytelserik hövding som antog kristendomen och påverkade religionsskiftet.
   I östra Mälardalen ligger Sylta. I samband med utbyggnaden av Norrortsleden började arkeologer undersöka platsen närmare. De omfattande utgrävningarna i Sylta har också gett en unik insikt i järnålderns och medeltidens vardagsliv: hur människorna levde, begravde sina döda och hur de föreställde sig livet efter detta. I "Hem till Jarlabanke", som är en diger volym på mer än 400 sidor ger 27 arkeologer sina bidrag och belyser olika infallsviklar. Ett rikt bildmaterial gör boken till ett vackert standardverk. Intressant är avdelning 3 i boken för det beskriver runstenarna runt Vallentunasjön och tingsplatsen där från tiden 800 - 1000. För några år sedan var min man och jag där och spårade stenar och avläste landskap. Nu måste jag gå tillbaka till bilderna från den sommaren.
   Redaktör för verket är Michael Olausson som är förste antikvarie på Länsstyrelsen i Stockholms län.

1 kommentar:

  1. Väldigt intressant läsning om Jarlabankeätten, ramlade på en uppsats som också berör Jarlabanke. Den tyckte jag gav en litet annorlunda infallsvinkel samt öppnade upp för ännu mer forskning om denna släkt. http://www.archaeology.su.se/polopoly_fs/1.85933.1335185321!/menu/standard/file/Lexerius_Glenn_U150_En_runsten_for_mycket.pdf

    SvaraRadera