Min blogglista

torsdag 19 juli 2012

Linné brydde sig om allt

   Man tänker alltid på växter när man hör namnet Carl von Linné, men det är att begränsa honom. Som föreläsare uppehöll han sig också vid medicin och sinnets sjukdomar intresserade honom även om det inte alls var självklart på 1700-talet att sinnesrubbningar var sjukdom. Vården var primitiv om den alls fanns.
   När Nils Uddenberg nu  i essäns form sätter in föreläsningarna i ett medicinhistoriskt sammanhang i "Linné och mentalsjukdomarna" skriver han också vetenskaps- och kulturhistoria. Det är nu första gången de anteckningar som en av Linnés elever, Pehr Osbeck, gjorde under föreläsningarna om de psykiska sjukdomarna kommer i tryck. De ger en fascinerande inblick i hur man på 1700-talet kunde resonera kring själens sjukdomar.
   Linnés indelning av sjukdomarna väcker många tankar och hans funderingar om sjukdomarna är både drastiska och faktiskt  underhållande. Redan då fanns tanken om att sexualiteten hade betydelse för själens hälsa.
  I höst är Uddenberg en av deltagarna i historiedagarna på Åland och då ska han tala om just det här ämnet. Det ska bli spännande att höra.

2 kommentarer:

 1. Det låter som en intressant bok.

  SvaraRadera
 2. Läser denna bok nu, om mina egna "tidigare föreläsningar" sittande på en "kopia" av Linnes Plugghäst från år 1741. Du kan idag bjuda intresserade Ålänningar på kostnadsfria Bygginstruktioner som Du hämtar på www.plugghasten.se.
  Seglatsen från Åland på min egen rundresa var fruktansvärd och jag undvek havet sedan dess!
  (Gunnar Grip, Uppsala)

  Carl i Uppsala

  SvaraRadera