Min blogglista

måndag 18 augusti 2014

En ny drottning?

Det förvånar mig stort att inte Tove Alsterdahl slagit igenom på bred front och utropats till deckardrottning. Nu, när hennes tredje deckare "Låt mig ta din hand" kommit ut står det alldeles klart att hon är en av de allra bästa på svenska nu. Hon har varit verksam som journalist och dramatiker och har sina rötter i Tornedalen.
   Det här är en berättelse om två systrar, Charlie som ser ut att ha begått självmord genom att hoppa från en balkong. Hon har en stökig historia av sjukskrivningar, strul och depressioner. 
   Helene däremot är den lyckade systern. Hon har lämnat förorten, suddat ut sin bakgrund och brutit med sin familj: En pappa som drack, en mamma som lämnade dem och en syster som ingen orkade med. Men när Charlie är begravd kommer frågorna. Vem var hon? Tog hon verkligen livet av sig? Och vad gjorde hon i Sydamerika fyra veckor före sin död?
     Helene upptäcker att systern har kommit gamla sanningar nära. Spåren för henne in i en värld av män som döljer sig bakom anonyma signaturer och tillbaka till 1970-talet, när deras mamma förälskade sig i en argentinsk flykting och försvann. Det är ett mörkt familjedrama men också en politisk thriller, en svensk nutidshistoria och vindlande kriminalroman om passion och svek, brott och försoning. Precis i linje med vad hon brukar skriva och den här gången har det blivit en tjock roman, nästan 500 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar