Min blogglista

onsdag 27 augusti 2014

I Utopia ännu

Andrew Brown är brittisk journalist.I slutet av 70-talet träffade den unge Brown svenska Anita. Han följde henne hem till Sverige där de gifte sig, fick barn och bosatte sig utanför Göteborg och han fick jobb på träfabriken. De levde i ett Sverige djupt rotat i den socialdemokratiska drömmen om Folkhemmet. Fiske blev hans stora passion.
   Men under 80-talet föll hans äktenskap och hans nya land samman när frestelserna från världen utanför trängde sig på. Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm och välfärdssystemet smulades sönder tillsammans med den industri som byggt upp det. Från 1960-talet och tjugo år framåt var Sverige avundat runt om i världen. Det var ett välmående land som strävade efter jämställdhet, som hade lyckats undvika krig och som nu verkade leda världen mot en förnuftigare framtid.
  20 år senare är han tillbaka i Sverige och reser för att se om han kan känna igen sig. I "Fiska i Utopia" blandar han nu med då och häpnar över skillnaderna. Det Sverige som idag exporteras som modell är Stockholms-Sverige, det andra Sverige, Landsbygdssverige är ett helt annat land.
   Boken belönades med brittiska Orwell-priset. Och Orwell visste ju en del om utopier och dystopier, han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar