Min blogglista

måndag 25 augusti 2014

Pappa som romanfigur

   Danska Hanne-Vibeke Holst har en stor och trogen läsarskara. Nu kommer hennes roman om pappa Knud ut - "Knud, den store - en roman om min far". Den kan inte ha varit lätt att skriva eftersom föräldrar alltid står en väldigt nära.
    Knud Holst växer upp i en fattig lantbrukarfamilj i Vendsyssel i Danmark. Tidigtser man att han är  en främmande fågel i familjen som hellre målar och skriver än hjälper till med sysslorna på gården. Den unge Knud har stora författardrömmar som hans hårt arbetande föräldrar har svårt att förlika sig med. Han vill vara poet och han vill vara berömd och det blir han.
    Knud Holst blir en av 1960-talets mest erkända diktare. Trots det lider han hela sitt liv av mindervärdeskomplex, han kommer från en helt annan bakgrund än hans uppburna författarkollegor. Han saknar tillhörighet och försöker göra allt för att passa in. Han flyttar till ett hus vid havet med sin ungdomskärlek Kirsten, också hon författare, och de får tre döttrar. Men allt som började så lyckligt förändras, steg för steg, till djup olycka.
    En intressant roman om en generation och ett författarliv under sextiotalet, om mindervärdskomplex, om att tillhöra den litterära eliten, om familjelivet, om den djupa kärleken till Kirsten och om en stor familjehemlighet. Knud Holst var en typisk klassresenär och dottern Vibeke har aldrig behövt göra de erfarenheter som pappan gjorde. Den enda invändningen jag har är att romanen är så mångordig, över 500 sidor. Den hade mått bra av att stramas upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar