Min blogglista

tisdag 12 augusti 2014

Journalist med budskap

  Mark Lynas är journalist och miljöaktivist. Han föddes 1973 på Fiji, växte upp i Peru, Spanien och Storbritannien och bor numera i Oxford. Han är något så ovanligt som en journalist med ett budskap. Och det är inte litet: han vill rädda planeten.
   Den första boken av honom heter "Oväder - nyheter från en allt varmare värd" och är verkligen en ögonöppnare som många blundare borde läsa. Lynas har rest kors och tvärs över vårt allt varmare jordklot. Han har träffat och lyssnat på människor i de områden som redan drabbats. Han analyserar och drar slutsatser. Den bild som träder fram är chockerande. 
    För medan vi diskuterar om växthuseffekten verkligen är ett hot eller inte, så finns det andra som lever mitt i den verkligheten. Invånarna i den lilla ögruppen Tuvalu i Stilla havet kan med egna ögon se hur deras land försvinner. Snart kommer alla områdets öar att ligga under vatten. Befolkningen på Tuvalu evakueras redan nu till Nya Zeeland.
   Och floden Rimac, som förser Perus huvudstad Lima med vatten, kommer i en nära framtid att vara torrlagd sex månader om året eftersom de glaciärer som förser Rimac med vatten snart inte finns längre. Temperaturen i Alaska stiger tio gånger snabbare än i resten av världen. Och effekterna är så dramatiska att hela ekosystem håller på att kollapsa. 
     Växthuseffekten är ett faktum och konsekvenserna håller sakta men säkert på att bli ödesdigra, i ordets krassaste betydelse. För att bara i någon mån bromsa den utveckling som sker skulle vi behöva ett nytt Kyotoavtal, men fem gånger så radikalt som det nuvarande.
  Andar läsvärda böcker av honom är "Sex grader" och "Guds utvalda art". Hans senaste bok "Nuclear 2.0" finns inte på svenska. I den förespråkar han kärnkraft som en del av lösningen, motståndet mot kärnkraft har gjort att de fosila bränslena tar allt mer plats, hävdar han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar