Min blogglista

onsdag 20 augusti 2014

Karlfeldt lever upp

I år firas Erik Axel Karlfeldts 150-årsjubileum och litteraturvetaren Stina Otterberg har skrivit en intelligent och lättläst bok om nationalskalden, idag nästan bortglömd.
   I en vacker, jugend-dekorerad bok med blått linneband, anayserar hon skalden via dikten Sub luna - Under månen. De fem viktiga verben i dikten bildar bokens titel: "Älska, dricka, sjunga, leva dö - en essä om Erik Axel Karlfeldt". Utifrån Sub luna ställs fem dörrar på glänt in i
författarskapet.
  Hon tar med läsaren in i Karlfeldts klassiska diktvärld och ställer frågan: Varför slutade vi läsa Karlfeldt? Från att ha varit en författare vars ord man lärde sig utantill och bar med sig har han alltmer sjunkit undan - så till den grad att vi nästan glömt vem det var som myntade formuleringar som att någon "talar med bönder på böndernas sätt men med lärde män på latin".
  I essän vänder sig Otterberg direkt till Karlfeldts dikter och söker svar. Hennes utgångspunkt är att man måste läsa dikterna som sång - med uppmärksamhet på musik och rytm - för att de ska leva. Boken blir till ett möte med en diktare som framstår som lite mänskligare än vi mindes honom. Kanske också lite modernare.
   Karlfeldt visar sig inte bara traditionell och tillbakablickande i sina dikter utan har ett finger med i spelet för den modernism som följde efter honom.Boken innehåller också foton ur Karlfeldts familjealbum och ett urval av hans dikter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar