Min blogglista

måndag 4 juni 2018

Den första om Homan

Förra veckan skrev jag om den senaste Homan-deckaren av Jan Mårtenson, "Den engelske kusinen". Men författarens förlag ger också ut hans tre första Homandeckare i storpocket med en stiliserad katt som vinjet. "Helgeandsmordet" heter den första. Den stillsamme antikhandlaren Johan Kristian Homan från Gamla stan dyker upp i den första boken om honom och den vackra siameskatten Cléo de Merode.
    Ett klassiskt radarpar som sedan länge är folkkärt etablerade genom många kultiverade och spännande deckare där mera röd Bordeaux än rött blod flyter över sidorna.
   Kan man vakna en morgon och få brev från sin pappa som dog för tio år sedan? Kan man om natten se sig själv ligga död med en pistol i handen på en tavla? En målning som nästa dag bara visar en skogsidyll.
    Är den vackra Viveka Berger överspänd, förvirrad, eller finns det någon som försöker driva henne till självmord? Viveka påminner mig om Homans många och skiftande flickvänner som passerat revy i de tidiga böckerna. Numer har han ihop det med Francine, undrar om de kommer att gifta sig nån gång...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar