Min blogglista

lördag 13 juni 2015

Mannen i mossen

I en vindpinad torvmosse på Isle of Lewis, Yttre Hebridernas största ö, påträffas liket efter en ung man. Det är upptakten till Peter Mays roman "Lewismannen", som nu kommit som paocket. Först tror man att det är ett arkeologiskt fynd, att ön fått en sevärdhet. Av undersökningen framgår att mannen som blivit knivmördad har en Elvis-tauering och att han troligen legat i mossen bara sedan slutet av femtiotalet.
    I övrigt har polisen bara en ledtråd: DNA-analysen visar att offret på något vis är släkt med Tormod Macdonald, en åldrad lantbrukare från ön. Men Tormod har alltid hävdat att han är enda barnet och ingen har någonsin hört talas om några släktingar. Numera lider han av svår demens och har små möjligheter att själv bringa klarhet i situationen eller att försvara sig mot de misstankar som riktas mot honom.
    Tormod är också far till Marsaili, den före detta poliskommissarien Fin Macleods första stora kärlek. Fin, som återvänt till ön för att restaurera sina föräldrars hus, inleder nu en privat undersökning. Han ser det som sin plikt att hjälpa den kvinna han aldrig slutat älska, men är samtidigt medveten om de bråddjup som plötsligt kan öppna sig när man börjar vända på stenar i det förflutna.Upplösningen på romanen är rafflande och svår att förutse. Man sitter som klistrad tills man nått sista sidan.
   Det här är mellandelen i Mays trilogi om Hebriderna, den första hette Svaerhuset (The Black House) och den tredje delen, som väl snart kommer på svenska, heter The Chess Men.

1 kommentar: