Min blogglista

fredag 12 juni 2015

Med fransk lätthet

Det händer ofta när jag försöker stuva in lite fler böcker i hyllorna att jag träffar på goda gamla bekanta. Som Katherine Pancol, som skriver så detaljerat, ironiskt och träffande om franskt medelklassliv. Hon har skrivit en löst sammanhållen trilogi om systrarna Josephine och Iris, som är så helt olika och lever i skilda världar.
   Den första romanen i serien är "Krokodilernas gula ögon" och  äger rum i Paris. Och ändå stöter man ihop med krokodiler.Den handlar om människor som är som vi är, de som vi önskar vara, de som vi aldrig kommer att bli, de som vi kanske en gång kan bli. Den här romanen är historien om en lögn.
Den börjar med att Jo står i sitt kök och gråter. Hon har skurit sig i handen och hennes man har stuckit - ja, hon bad honom. Men det också en historia om kärlek, vänskap, svek, pengar, drömmar, skratt och gråt.
   Roman nummer två är också djurisk och heter "Sköldpaddans långsamma vals" och tar vid där den första slutade. Tredje delen har, åtminstone inte ännu, kommit på svenska men den heter "Ekorrarna i Central Park är ledsna på måndagar" - vad nu det ska betyda.
   Så har ni tröttnat på deckare och amerikans feelgood så är Pancol annorlunda läsning och räcker en god del av sommaren. Böckerna är nämligen på cirka 600 sidor vardera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar