Min blogglista

måndag 8 juni 2015

Leon i toppform

 "About Face" hette Donna Leons romanen i original och det är lagom dubbeltydigt. face betyde ju både ansikte och yta. Romanen handlar om båda. På svenska har den fått den ganska bleka titeln "Dödlig bekantskap".
   Men låt inte titeln avskräcka för Leon är i högform och Venedig har aldrig varit så lockande som i Leons sena romaner.
   Handlingen börjar när kommissarie Brunetti och hans fru är på en middagsbjudning hos Paolas högadliga svärföräldrar. Där träffar  Brunetti den eleganta Franca Marinello som är gift med en framgångsrik affärsman i Venedig. Brunetti blir charmad av kvinnan som är kultiverad och citerar klassisk italiensk litteratur – men det är något underligt med hennes ansikte.
    Några dagar senare får Brunetti besök av en kollega. Han arbetar med en utredning om maffians verksamhet och vill ha information om en åkeriägare som har hittats mördad på sin arbetsplats. Kollegan tror att mannens död är kopplad till illegal transport av miljöfarligt avfall. Brunetti finner det hela överdrivet, men när ytterligare ett dödsfall sker tvingas han omvärdera sin uppfattning. 
   Dessutom dyker den fascinerande Franca upp i sammanhang där hon inte borde befinna sig och ber om en tjänst.
   Leons nya roman är skarpsinnig, gripande och aktuell. Den ger en målande bild av Venedig och italiensk kultur men också av den vänskapskorruption som förgiftar samhället.Sällan har den skildrats bättre än här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar