Min blogglista

lördag 27 juni 2015

Drottningars beskrivare

 Philippa Gregory har hittat sin egen nisch i fråga om historiska romaner. Hon skriver om Henrik VIII:s alla fruar - och de var ju många. "I drottningens närhet" heter romanen om Henriks första fru, en spansk katolik som avskydde reformationen, och hennes dotter Maria.
  I "I drottningens närhet" berättas om hur Henrik VIII när han dör efterlämnar han två döttrar: Maria och Elisabet. Maria, Katarinas dotter, ärver tronen och hennes regeringstid går till historien som en tid av religiös fanatism och förföljelse. Hon kallas också Maria den blodiga (Bloody Mary). Men även hennes syster är beredd att gå väldigt långt för att bli den som ska styra England. Den egentliga huvudpersonen är judinnan Hannah, som illustrerar kluvenheten i tiden.
   Spanska inkvisitionen brände Hannahs mor på bål. Sedan dess är Hannah på flykt. Hon och hennes far tror att de kan leva i trygghet i England som under Henrik VIII blivit protestantiskt. Men allt förändras när kungens äldsta dotter, Maria, blir drottning. Hon är hängiven katolik och har nära band till Spanien. När drottningen väljer Hannah till sin förtrogna befinner sig Hannah plötsligt i intrigernas centrum. Hannah får aldrig låta någon ana att hon är judinna, för varje felsteg kan leda till döden.
     Men snart dras hon in i de hemliga planerna att få Elisabeth Anne Boleyns dotter på tronen. Mitt i denna maktkamp står Hannah och tvingas både till lojalitet och till svek.
   I år har Gregorys roman om Katharina Parr, Henriks sista fru, kommit ut på engelska. Förhoppningsvis översätts den snabbt till svenska för Gregory är en mycket habil skildrare av brittiskt 1500-tal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar