Min blogglista

onsdag 12 juni 2019

Cool eller kall?

   Som så ofta hos britten Ian McEwan skapas spänningen i romanen på det psykologiska planet och "Domaren"
är inget undantag.
   I den här korta och förtätade historien får man möta Fiona Maye, som är hovrättsdomare och specialiserad på familjerättsfrågor och hon dömer i fall där hon måste prioritera mellan barns välfärd och religiösa fri- och rättigheter. Samtidigt som hennes professionella liv kantas av framgång håller hennes barnlösa äktenskap på att gå i kras när maken är otrogen.
   När hon ställs inför ett dilemma där ett Jehovas vittne vägrar ta emot en blodtransfusion tvingas hon återigen välja mellan liv och död och samtidigt fundera kring sina egna prioriteringar i livet.
   Domaren i boken är en kvinna som är ganska kall och opersonlig. Trots att hennes vardag, arbete, lägenhet och problemen med maken beskrivs ganska ingående lämnar hon mig helt oberörd.
    Mötet med bokens andra huvudperson den sjuke pojken, medlem i Jehovas Vittnen, är intressant och tänkvärd men lämnar mig också ganska oberörd trots att det egentligen stämmer till eftertanke. 
   En välskriven roman där Ian McEwan lyckas koka ner moraliska frågor till en riktigt spännande och actionfylld berättelse. Men personerna känns inte levande, tyvärr. De bara representerar åsikter Boken har filmatiserats med Emma Thompson och Stanley Tucci i huvudrollerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar