Min blogglista

måndag 24 juni 2019

Väl värd att läsa

Jag vet inte hur många unga som läser klassiska romaner. I både England och Frankrike ingår det i allmänbildningen att man ska känna till ett antal klassiker. Men i N Hjalmar Bergman.
orden har vi nog kastat ut barnet med badvattnet och satsar på fri läsning. Det tycker jag är synd. Tänk så mycket man missar då. Som klassikern "Markurells i Wadköping" av
    Romanen kom ut 1919, för 100 år sen. Den är ett komiskt mästerverk med tragiska undertoner. Den lika suggestiva som dråpliga berättelsen, förlagd i den uppdiktade staden Wadköping, är en av vår litteraturs romanklassiker. 
    Det är en stor dag för Markurell, värdshusvärden, uppkomlingen i Wadköping, vars älskade son Johan ska ta examen. Hur kan han ha fått en sådan vacker son! Harald Hilding Markurell, som till det yttre är grovhuggen, medan Johan är en bildskön yngling, liksom hans bäste vän Louis, sonen till den konkursmässige häradshövdingen Karl Magnus de Lorche.
      Markurell har insett att han har anledning att våndas över Johans studieresultat. Det är så han har fått idén att bjuda skolans ledning på en flott frukost. Under frukosten, där censorerna låter sig väl smaka, bekräftas att sonen har dåliga utsikter. Vad värre är så avslöjas ännu en hemlighet. Som vänder uppochned på hela Markurells tillvaro.
   Så om ni inte vet vad ni ska läsa i sommar, pröva den här.

2 kommentarer:

  1. Mina barn har tagit studenten i Hamburg och de har minsann läst tyska klassiker! Den ene med mer förtjusning än den andra, skulle man väl kunna säga... Sonen planerar till och med att studera litteraturhistoria till hösten. / carina

    SvaraRadera