Min blogglista

torsdag 13 juni 2019

En filosof i Kalahari

"Ut ur Kalahari - drömmen om det goda livet" är Lasse Bergs tredje och avslutande del av den uppmärksammade Kalahariserien om människans evolution och historia.Skaffade den i pocket för ett tag sen och nu är den läst. Boken påminner mig om varför jag var så förtjust i geografi och kartor när jag var liten. Kunde inte få nog av det. Samma är det med Bergs berättelser.
   Över hela världen har människan fått nya drömmar om det goda livet. Det gäller såväl Seouls trendigaste tonåringar som en kvinna i en isolerad afrikansk ökenbosättning. Människan lever längre, är mer välnärd,  upplever mer fred och mer demokrati än någonsin under de senaste tiotusen åren. Hon är ständigt uppkopplad och samtidigt kanske ensammare än på sex miljoner år.
    Men vad gör det nya livet med vår inre, uråldriga natur? Och vilka är drivkrafterna bakom denna explosiva utveckling? I Gryning över Kalahari undersökte Lasse Berg de senaste sex miljoner åren av våra förfäders historia. I den Augustnominerade Skymningssång över Kalahari skildrades den revolution av vårt sätt att leva som ägde rum för tiotusen åren sedan. Den här gången zoomar han in på utvecklingen i världen de senaste femtio åren.
    Vi får följa honom tillbaka till länder i Asien och Afrika där han tidigare bott, på återbesök i byar, städer och hos människor han skildrat ända sedan 60-talet. Det han ser är en sällan skildrad men genomgripande omläggning av vår livsföring på bara några årtionden.Den underförstådda frågan som pulserar genom boken är vart detta tar oss, egentligen.

1 kommentar:

  1. Det låter som intressanta böcker och jag minns att åtminstone den första boken var väldigt uppskattad V många.

    SvaraRadera