Min blogglista

söndag 2 juni 2019

Åter till 50-talet

   Den andra boken om den nyfikna sömmerskan Hanna Lönn har kommit. "Döden klär i domino" heter den och den utspelar sig i Stockholm på senhösten 1957. Marie Bengts är författaren.
   Modevärlden är i sorg, franske modeskaparen Christian Dior har dött. När Hannah blir kontaktad av modedirektör Leijon på Svenska Kompaniet i Stockholm tror hon först att karriären som klädskapare äntligen ska få sig en skjuts.
    Desto större besvikelse när hon får reda på att uppdraget består i att sy trettio svarta dominoslängkappor som rekvisita till en modevisning, som ska anordnas till Christian Diors ära. Det ska snart visa sig att arbetet blir mer intressant än det först verkar.
    Dagen före modevisningen får tidningen Kvällsbladet ta emot ett hotbrev som tycks riktat mot modehuset och dess direktör.
   Böckerna är pastischer på den klassiska pusseldeckaren med oblyga blinkningar till både Christie och Sayers. Och varför inte, som underhållning ett par kvällar passar de bra och man slipper alla bloddrypande historier från vår tid.

2 kommentarer: