Min blogglista

måndag 3 juni 2019

Mot mer ofrihet

Timothy Snyder(bilden) är en amerikansk historiker som skriver som en journalist, undersökande och begripligt. Hans senaste bok på svenska är "Vägen till ofrihet" där han gör kraftfulla och avslöjande påståenden. Hans nutidshistoria är baserad på hans omfattande research och reporter-arbete. Snyder sträcker sig långt utanför de vanliga sammanhangen för att kunna exponera det verkliga hotet mot lag och demokrati såsom vi känner den.Det finns anledning att ta Snyder på allvar en dag som idag, när man ser hur USAs president helt oblygt försöker manipulera opinionen i Storbritannien. Ett beteende man inte tolererat fört tio år sen.Man både USA och Ryssland vill ha ett försvagat EU och det är makt det handlar om.
    När det kalla kriget tog slut verkade den liberala demokratin ha segrat. Olika samhällsanalytiker deklarerade att vi nått slutet på historien (”end of history”) och konstaterade med stort självförtroende att vi skulle gå mot en fredlig och globaliserad framtid.  Denna tro visade sig vara helt felaktig.  
    Auktoritarismen återkom till Ryssland när Putin insåg att fascistoida idéer var användbara då de rika oligarkernas makt skulle legitimeras. Under 2010-talet har det spridit sig från öst till väst genom Ryssarnas krigföring i Ukraina och cyberkriget i Europa och USA. Ryssland hittar allierade hos nationalister, oligarker och radikaler överallt och deras målsättning är att upplösa västvärldens institutioner, stater och värderingar. Populismens framväxt, Britternas röst emot EU samt valet av Donald Trump var alla ryska målsättningar - att de uppnått dessa mål säger något om västvärldens sårbarhet.
   Det är både intressant och förskräcklig läsning Snyder bjuder på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar