Min blogglista

söndag 9 juni 2019

Gunilla bakom Alfons

Gunilla Bergström, författaren och illustratören bakom de klassiska Alfonsböckerna, har under en drygt fyrtioårig karriär valt att hålla sig i bakgrunden. " Man är väl en ensamvarg, utan att tycka att det är snyftigt", som hon säger i intervjuboken "Bakom Alfons - Gunilla Bergström in på livet". I den samtalar hon med Klas Gustafson om hur livet blev.
    Hon föddes 1942 i Göteborg och inledde sin yrkesbana som journalist med konsumentfrågor som specialitet. Hennes första bok - God natt, Alfons Åberg - kom 1971 och fyra år senare blev hon författare på heltid. Förutom 25-tal Alfons-böcker har hon skapat rim- och berättelseböcker, vistexter och libretto för en barnmusikal.
    Som barnboksförfattare är hon road av det psykologiska finlir som pågår när man är osams med nån, eller har klippt till nån för hårt eller inte har några vänner och allting är ensamt och ledsamt. Det är så mycket som finns inuti.
   Någon sagotant vill hon inte vara: Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor.
    I biografin berättar hon nu äntligen historien om sitt eget äventyrliga och tidvis turbulenta liv. Om dottern med utvecklingsstörning och om sitt andra äktenskap som förde henne till Gambia i Afrika. Och förstås massor om hur Alfons-böckerna kommer till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar