Min blogglista

tisdag 11 juni 2019

Då och nu i Reykjavik

  Arnaldur Indriadsons nya bok "Skuggor över Reykjavik" har fått stående ovationer av recensenter hemma i Island En av hans bästa någonsin, säger man. Och nu finns den på svenska.
   Handlingen pendlar mellan Reykjavik 2016 och staden 1944. En nittioårig man hittas död i sin lilla lägenhet i centrala Reykjavik. Han ser ut att bara ha somnat in, men rättsläkaren konstaterar att mannen dött till följd av kvävning. I mannens lägenhet hittas pressklipp och foton från ett känt mordfall i ett av 40-talets Reykjaviks mer skumma kvarter, Skuggasund.
 I Rykjavik 1944 har Ingiborg och hennes amerikanske pojkvän, sergeant Frank Carroll snubblat över en strypt kvinna i en portgång när de försöker hitta någonstans att vänslas. Frank och Ingiborg flyr från platsen så snabbt de kan, men blir sedda och snart knackar Flóvent och Thorson på hemma hos Ingiborg för att förhöra henne. Av Frank Carroll finns inget spår.
    Den nu pensionerade kommissarien Konrad kontaktas för att hjälpa till med fallet med nittioåringen. Konrad kopplas in eftersom han växt upp i Skuggasund. När Konrad intervjuar 90-åringens grannar får han veta hans namn, Stefan Thorson eller Stefan Thoradson som han sedermera kallade sig. Kanadensaren som tillsammans med Flóvent utredde mordet i Skuggasund.
   Elegant och till synes mödolöst knyter Indriadson ihop sina berättelser på olika tidsplan och upplösningen visar att han verkligen är en mästerlig intrigmakare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar