Min blogglista

torsdag 16 juli 2020

Skriver bra om klass

 I sin andra roman, "Marina Bellezza" skildrar Silvia Avallone den generation som växer upp i efterdyningarna av Berlusconis Italien och som kastats ut i ett samhälle utan förutsättningar till ett värdigt liv.
    En avfolkad småstad i norra Italien, omgiven av nedlagda fabriker som i debutromanen "Stål". Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot regionen. Husen står tomma, butikerna är stängda och Italiens ungdomar föredrar att bygga sin framtid långt härifrån.
    Marina är tjugotvå och slående vacker. Hon använder sitt utseende till att söka den uppmärksamhet hon aldrig har fått av sina föräldrar. Hon vill vara en Lady Gaga, en Rihanna, och drömmer om att resa till USA och vara med i X-factor.
    Andrea arbetar deltid på biblioteket, men längtar efter ett enklare liv närmare naturen. Föräldrarna tycker att han är misslyckad och jämför honom ständigt med brodern som är forskare i USA.
Trots sina olikheter inleder Marina och Andrea en relation. De förenas i sin strävan att förändra sina livsvillkor, men deras drömmar ser olika ut. Det är en fyllig berättelse om kris, modernitet och tradition, om generationsklyftor och glappet mellan stad och landsbygd.
   Sitter och undrar var liknande romaner finns i nordisk litteratur. De unga författarna hos oss
är bestämt mer intresserade av att skåda inåt än att ta livtag på samhället som Avallone gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar