Min blogglista

måndag 20 juli 2020

I medeltidens Visby

 Med sin fjärde historiska spänningsroman tar sig Dick Harrison an en tid som han har stor kunskap om." Herrens år 1398" är en fängslande pusseldeckare och en levande skildring av hur senmedeltidens maktspel kunde te sig på Gotland.
   Det är Herrens år 1398 - korsfararnas och legoknektarnas tid. Kalmarunionen har nyligen grundats och på Gotland har Tyska orden landstigit med sin här och befriat befolkningen från de sjörövare som härskat på ön.
    Samma kväll som riddarna firar segern i Visby försvinner en av stadens viktigaste handelsmän. Ordensriddarnas betrodde spårhund, Thierry av Liège, får i uppdrag att utreda vad som hänt. Men Visby är en våldsam plats, där år av krig och pest skapat nöd och misstro, där många gör allt för att berika sig och där ingen går att lita på. Det som till en början ser ut som ett enkelt fall att lösa visar sig både svårare och farligare än Thierry trott.
    Medan han följer ledtrådarna som pekar mot välbärgade köpmän, fattiga gutar och in i svart- och gråbrödernas dunkla kloster håller någon ögonen på Thierry. Någon som inte kommer att sky några medel för att hindra att sanningen uppdagas.En pusseldeckare som tar sig efter en något seg start.


1 kommentar:

  1. Det måste vara särskilt intressant för de som intresserar sig för medeltidshistoria på Åland eftersom boken förefaller fokusera just den tid då Peter ålänning från Finström och Geta stod på topp som mäklare för Stockholms köpmän. Det ledde ju till att kyrkans ledning i Uppsala frälste honom från alla skuldband till dem som belöning för de goda insatser han gjort i fredsmäklingen mellan de gamla och ur Stockholm utkörda Hansaköpmän och den nya danska tidens uppkomlingar i staden i fråga. Peter ålänning var inte främmande för Vitaliebröderna, piraterna som bildade sällskap när Stockholm intogs av danska kronan. Det berörde helt säkert Åland och Kastelholms slott på fler än ett vis. Varför inte läsa boken?

    SvaraRadera