Slott och borgar med rötter i tidig medeltid fascinerar och i Sverige-Finlad var borgarna viktiga maktcentra för kungens betrodda män.
Om borgarnas historia skriver Martin Hansson, som är docent i historisk arkeologi och basar över Smålands museum i Växsjö. "Medeltida borgar - maktens hus i Norden" heter hans nyutkomna bok och den är mycket intressant och läsvärd. I helgen ska jag djupdyka i boken - om vädret tillåter.För under de senaste tjugo åren har synen på borgarna att förändrats,. Nuförtiden studerar man inte bara borgens militära funktionen utan även hur borgar fungerade i det omkringliggande landskapet och vilken roll de spelade i samhället från slutet av vikingatiden till Vasatiden i början.
I boken sammanfattas de senaste upptäckterna och författaren berättar också om borgarnas många olika funktioner, varför de byggdes och vilka som bodde och verkade där.
Borgen var också ett administrativt centrum, en handelsplats eller ett residens. Utöver de kungliga borgarna berättar Martin Hansson även om stormännens många befästningar runt om i Norden och om de befästa klostren samt kyrkans borgar. Gemensamt för alla dessa är att det var här som herraväldet huserade. Medeltidens borgar var maktens boningar.
Av de finländska borgarna är Åbo slott, biskopsborgen i Kustö, Olofsborg, Tavstehus, Viborg och Korsholm med. Kastelholm finns inte med i den här framställningen, tyvärr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar