Min blogglista

torsdag 14 april 2011

När förlaget ringer

I Svensk Bokhandels katalog Sommarens böcker 2011 finns ett intressant reportage med titeln Köpa boken i säcken. Det handlar om en stark trend, att förlagen aktivt jagar mer eller mindre kända personer och ber dem att skriva en bok om sig själva.
Det har Morgan Alling, Caroline af Ugglas och Carolina Gynning råkat ut för. För Allings del blev boken bra. Hans bok ”Kriget är slut”, om en barndom som var svår, är läsvärd.
Men alla kändisböcker är det inte. Det här är en trend som kan reta upp många författare som sliter år efter på i skrivarstugorna. Och whooops! blir de omåkta av någon kändis med en historia att berätta.
Fast man ska inte glömma att det finns många olika slag av läsare - liksom det finns många slag av författare. Bäst är förstås när rätt bok möter rätt läsare - och sådant händer ju!
Lite leden blir man när man läser att Allings så kallade ”kulturvänner” kritiserat honom för att sälja ut sig. Det är snålt! Och troligen ren avundsjuka. För idag vill ju alla ha sitt ögonblick i solen, kosta vad det kosta vill.
PS Morgan Alling har läst in sin bok som ljudbok och den är bra, texten får en ny dimension när man hör hans betoningar.

1 kommentar:

  1. Jag gillade också Allings inläsning av sin egen bok. Det blir lite mer personligt när författaren till en biografi läser den själv.

    SvaraRadera