Min blogglista

onsdag 23 maj 2012

Mississippis råa verklighet


    Det här är amerikanskan Hillary Jordans debutbok, "Mississippi" heter den på svenska men originalets titel "Mudbound" säger mer, för de som bor på farmen det handlar om är fast i lera och regn.
    Romanen börjar 1946, då  flyttar Henry och Laura  från storstaden till en bomullsfarm i Mississippideltat.  Henrys kärlek till lantlivet delas inte av Laura, som sliter hårt med att uppfostra deras två barn under sträng övervakning av sin hatiske, rasistiske svärfar. När det regnar stiger vattnet och slukar bron som leder till staden.
   Efter krigets slut återvänder två unga män från Europa för att hjälpa till med arbetet på farmen. Jamie McAllan, bror till  Henry och Ronsel Jackson, sonen till en av  de svarta dagverkarna som bor på farmen. Den osannolika vänskapen med de två unga männen kommer att dra in dem alla i en  tragedi.
    Boken drivs mot sin oundvikliga final genom allt kortare kapitel, som om ödet var en i hasorna.
   Det är en rå men skicklig berättelse som man får ta del av och man ryser när man tänker på att det bara är ett drygt halvsekel sedan det som beskrivs hände. Bra är det att Historiska Media breddat utgivningen och också ger ut romaner med historisk koppling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar