Min blogglista

onsdag 9 maj 2012

Vän och främling

   Jag tänker fortsätta med att vara europeisk, i går var det Bodil Malmstens Frankrike. Idag blir det en av Tysklands mest lästa författare, Uwe Timm, som står i tur.
Det är det lilla förlaget Thorén & Lindskog, som specialiserat sig på att översätta moderna tyska författare, som ger ut "Vännen och främlingen". Det är en minnesbok och en dokumentär skildring av de händelser som ledde till den stora och ungdomliga proteströrelsen 1968 i hela Europa.
   Det var i juni -67 som studenten Benno Ohnesorg sköts till döds i Berlin vid en demonstration. Benno blev snabbt en martyr och en frontfigur för studentrörelsen. Senare skulle rörelsen spåra ur i militanta fraktioner som Röda Armén, men om det visste man inget sommaren 67.
   Timm och Benno var skolkamrater och författaren går här bakåt i tiden till 50-tal och 60-tal, en tid i Tyskland då auktoriteter sällan trotsades och skuggor från nazitiden låg kvar. Det är en varlig mental kartläggning av tiden. Timm har tidigare gjort en liknade tidsresa och utforskat sin brors liv, en bror som var aktiv nazist. "I skuggan av min bror" heter den boken.
   Det är livsviktiga minnen som Timm tar upp, smärtsamma men alltför viktiga för att få falla i glömska. För om man glömmer det man lärt av erfarenhet så kan dåtidens misstag upprepas. Och Timm är en stark berättare med sinne för detaljer och hans böcker är i hanterligt format, lite under 200 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar