Min blogglista

lördag 16 juni 2012

Instängd på fästning

    Nu är den ute, Ann Rosmans fjärde deckare om den seglande polisen Karin Adler som bor i sin segelbåt och klarar av det mesta."Mercurium" heter den, det latinska namnet på kvicksilver.
   Som vanligt låter hon två berättelser flätas samman. Den ena handlar om Metta Fock Ridderbielke som 1806 kommer till Marstrand och Carlstens fästning, anklagad för giftmord. Under hela den utdragna rättegången har hon nekat men nu är hon dömd att sitta "på bekännelse". Utan möjlighet till kontakt med omvärlden, utan vare sig penna eller papper, börjar hon brodera. Ord för ord tar en förtvivlad nådeansökan form. 
  Nästan 200 år senare, år 2011,  hålls en storslagen maskerad på fästningen. Gräddan av Sveriges societet är där men innan kvällen är slut har två personer mist livet fast portarna har hela tiden varit stängda och bevakade. Betyder det att mördaren finns  bland de 140 gästerna?
   Kriminalkommissarie Karin Adler kallas till platsen och jakten på gåtans lösning kan börja.
   Välflätad intrig, bra miljöbeskrivning och goo berättarhumör - vad kan man mer begära?
   Sern ska jag läsa en deckare om seglarnas Sandhamn  - nu är det sommar!

3 kommentarer:

 1. Har just läst klart nya Jungstedt - det är också sommarstämning:-)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag säkert - har Jungstedt på min läslista också. Man får lov att ligga i med alla duktiga "deckardrottningar"....

   Radera
 2. Läser den här nu just och den verkar bli precis lika bra som hennes tidigare! En av de bästa deckardrottningarna tycker jag :)
  Sedan blir det Sten och Gerhardsen som står på tur. Många böcker är det nu just!

  SvaraRadera