Min blogglista

måndag 2 januari 2017

Om finnjävlarna

I antologin "Finnjävlar" berättar ett femtontal sverigefinnar om klass och klassresor, identitet, diskriminering och motstånd. Om stolthet, skam och kampen för självkänsla.Och om ett Sverige som var långt ifrån dagens politiskt korrekta landskap där alla har rätten att känna sig kränkt.
   Det handlar om mammor och pappor som dött i förtid. Om lärare som skrattar åt ditt uttal. Om känslan av att vara utanför. Om att vara varken finne eller svensk – eller både och.
   Svenska rasbiologer stämplade förr finnen som lägre stående. Finnar i Sverige har kallats ”det sämsta element, som från främmande land tillföres Sverige”. Språket har förbjudits och stereotyper och fördomar om finnar är fortfarande vitt spridda.Tål inte brännvin och slåss med kniv är de vanligaste.
Idag bor långt över en halv miljon med finsk bakgrund i Sverige. Krigsbarn, arbetskraftsinvandrare, finska romer, tornedalingar, finlandssvenskar, svensk-finsk-irakier. Barn och barnbarn. Boken handlar om etnologi och historia, om det privata och om att utmana fördomarna och ta sig rätten till sitt språk och sin historia.
Bland de medverkande finns författare som Susanna Alakoski, Eija Hetekivi Olsson, Mats Kolmisoppi och Zac O'Yeah.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar