Min blogglista

söndag 1 januari 2017

Pastor Viveka igen

   "Pastor Viveka och hundraårsjubileet" är Annette Haalands andra deckare om frikyrkopastorn i idylliska Gamla Enskede. Fast är det så idylliskt egentligen?
   Det har blivit dags att fira Gamla Enskedes hundraårsjubileum, något som alla tycker bör ske på den årliga julmarknaden. I övrigt har medlemmarna i jubileumskommittén olika åsikter om hur det ska gå till.
   De bakande tanterna i kyrkan är till exempel arga på paret i den stora villan på kullen som de tycker försöker ta över jubileet genom att vilja sponsra allt och bjuda alla på mat och kaffe. ”Vem ska i då komma till vårt kafé?” undrar Selma och Viola. Pastor Viveka måste navigera sig fram genom allt detta, samtidigt som hon går på kurs för att lära sig att uttrycka sina känslor på ett nyanserat och balanserat sätt. Hon har också bekymmer med en veckopendlande man, en obstinat tonårsdotter, ansvar för en fryst laxforell som en av tanterna har vunnit på lotteri samt sina egna existentiella funderingar och tvivel. Som om inte det räckte inträffar snart ett nytt, förbryllande mord i kyrkans närhet.
  Boken blir en hyllning till det enkla kollektiva, de vardagliga människorna med de stora tankarna. Det är charmigt och samtidig djupsinnigt. Pastpr Viveka kommer säkert igen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar