Min blogglista

torsdag 8 juni 2017

Den ilskne Luther

Året är 1517, platsen en kyrkport i den tyska staden Wittenberg. En ung, ilsken munk vid namn Martin Luther har fått nog av katolikernas avlatsbrev och rökelsedimmor och spikar upp en lapp med sina teser på porten. Resten är historia.
    I år firas inom den protestantiska världen 500-årsminne av Luthers teser. Och journalisten Per Svensson ger ut en biografi över den bråkige och rätt osympatisle huvudpersonen. "Frihet, jämlikhet, reformation - 500 år med Luther" heter den. Boken är en reviderad och utvidgad version av Per Svenssons Lutherbiografi från 2008.
  Reformationen beredde vägen för inte bara hårt arbete och gudsfruktan utan för dagens moderna samhälle. Per Svensson skildrar mannen vars idéer präglat västerlandet i femhundra år. Den är hållen i essäistisk form och är ingen kronologisk biografi. Dessutom är det nog bra om man vet lite om Luther så man kan orientera sig i resonemangen.
Boken är en genomgång av 1500-talets idéhistoria och om de rörelser som fanns bland folket och bland de lärde. Bland annat får man Luthers rabiata antisemitism förklarad här.
   Här är Svensson en skicklig lots, han gillar idéhistoria och skrev senast "Vasakärven", en bok om Sverigedemokraternas rötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar